SPORCULAR İÇİN GRİP HASTALIĞI SALGIN UYARISI

Küresel ısınma ve çeşitli çevresel faktörler nedeniyle, iklim koşullarında özellikle son yıllarda meydana gelen, mevsim standartlarından çok farklı tablolar hepimizin sağlığını doğrudan ilgilendiriyor.
Sosyal yaşam için büyük bir tehdit olan grip hastalığı ise 2017-2018 dönemi için henüz gerçek yüzünü göstermiş değil ne yazık ki.

A.B.D’nin en önemli Eczacılık haber portalı olan pharmacytimes.com sitesinde paylaşılan son yazıda;
yapılan çalışmalar ile influenza virüsünün etkinliğinin arttığı ve grip salgınlarının gerçekleştiği süre zarfının uzadığı görülmüştür.

Grip influenza A,B,C virüslerinin sebep olduğu salgın bir viral enfeksiyondur. 2014 yılından itibaren , grip etkeni olan bu influenza virüslerinden karşımıza en çok çıkanı influenza A (H3N2) tipidir.

2017 yılı Ekim ayında influenza virüslerinin aktivitesi düşük seviyelerde seyir ederken, Kasım ayından bu zamana influenza virüslerinde bir artış olduğu araştırmacılar tarafından bildirilmiştir. İnfluenza virüslerinin aktivitesi bu yıl geçen yıllara göre daha yüksek olduğu görülmüştür.

Yapılan araştırmalar sonucu elde edilen veriler şu şekilde rapor edilmiş;

Halk sağlığı laboratuvarlarında yapılan araştırmalar sonucu 1 Ekim-25 Kasım 2017 tarihleri arasında 8777 numune test edilmiştir.
– %22 oranında influenza testi pozitif çıkmıştır.
– Pozitif influenza sonuçlarının %87 oranında infA ,%13 oranında influenza B virüsüne ait olduğu görülmüştür.
-İnfluenza A virüslerinin de %90’ı influenza A (H3N2) olarak tespit edilmiştir.

Ayrıca, halk sağlığı laboratuvarları tarafından test edilen 1737 hasta için değişkeni yaş olan veriler de vardı.
– 0-4 yaş arası çocuklarda tespit edilen virüslerin %69.9’unu, 65 yaş ve üzeri yaşlılarda tespit edilen virüslerin de %87.8’ini influenza A (H3N2) virüsünün oluşturduğu görülmüştür.

1 Ekim 2017’den bu yana toplanan ve insanlar arasında dolaşan influenza virüslerinin, influenzaya karşı kullanılan 3 antiviral ilaca karşı duyarlı olduğunu gösterdi: oseltamivir, zanamivir ve peramivir. Ülkemizde etkin olarak tercih edilen oseltamivir etken maddeli ilaçlardır.

1 Ekim-25 Kasım 2017 tarihleri arasında, hastanelerde influenza benzeri hastalıklar için ayaktan hasta ziyaretleri % 1,3’ten % 2,3’e yükseldi.

Ek olarak, gözlem döneminde, laboratuarda doğrulanmış 566 influenza ile ilgili hastaneye yatış bildirildi.
1 Ekim’den bu yana, pnömoni ve influenzaya atfedilen haftalık ölüm yüzdesi, % 5,7 ila% 6,6 arasında değişmektedir.

Paylaşılan verilerden çıkarmamız gereken sonuçlar:

Yakın döneme kadar, grip aşıları uygulamarı, ağustos ayının sonunda başlar kasımın ilk haftasına denk gelen dönemde biterdi ve bunu takiben salgınlar aralık- ocak ayında görülüp en geç şubat ayında sona ererdi.
Fakat son 2 yıldır aşılanma dönemi eylül ayının sonunda, ekim ayının ilk haftasında başlayarak, aralık ayına kadar devam etmektedir.
Salgın döneminin ise mart ayı sonuna kadar uzaması öngörülmektedir.

Grip hastalığı, kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda azaltan ve ilerlemesi sonucunda bakteriyel enfeksiyonlara dönüşebilen ve beraberinde ciddi sorunlara ve hatta ölümle sonuçlana tablolara yol açabilen bir hastalıktır.

Spor Eczacılığı sorumluluğu olarak toplumumuzda yer alan sporcularımızı yaklaşan tehdit açısından uyarmak istedik.

Sporcuların düzenli olarak yaptığı antrenmanların, egzersizlerin varsa müsabakalarının iptal olmasına neden olabileceği gibi tüm bu faaliyetlerde sporcunun verimini azaltacaktır. Bu sebeple sporcuların, salgın süreci ve etkinliği artan influenza A virüsüne karşı önlemlerini alması gerekir.

Sporcular için grip hastalığından korunma yöntemleri

Gripten korunma denildiğinde akıllara gelen ilk yol aşılamadır.
Aşılama, hastalık etkeninin zayıflatılıp hastaya verilerek immün yanıtın güçlendirilmesidir. Grip aşısının beklenen bağışıklığı 21-28 gün içerisinde sağladığı bilinmektedir. Grip hastalığı salgını için yetkililer şubat-mart aylarını işaret etmektedir. Bu durumda grip aşıları için henüz geç kalınmış sayılmaz.

Aşılama ardından en etkin koruyucu ve önleyici yaklaşım dengeli beslenme ve sağlıklı bir uyku düzenidir. Antrenmanlar ardından bilinçli bir yenilenme ve bakım evresi sporcular için fazlasıyla önemlidir.

Kişisel hijyen(el yıkama alışkanlığı) ve doğru takviyeler ile immün sistemin güçlendirilmesi çok önemlidir.

 

Temel destek ürünleri

Eczanelerden temin edilebilecek beta glukan, çinko, C vitamini gibi içeriğe sahip destek ürünler bağışıklık sistemimizin güçlendirilmesine katkı sağlayabilecek ürünlerdir. BU ürünler hakkında mutlaka Eczacınıza danışarak sizin için en doğru ürünü tespit ederek danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Toplu taşıma araçları gibi kalabalık ortamlarda yakanıza damlatacağınız birkaç damla kekik yağının gripten korunma anlamında büyük faydası olacaktır.

Grip viral bir enfeksiyon olduğu için antibiyotik kullanımı tedavide etkisiz olacak hatta vücuttaki yararlı bakterileri de yok ederek vücut florasını bozacaktır.

Viral enfeksiyonlarda semptomlar görülmeye başladığında antiviral ilaçların semptomlar ilerleyip artmadan – henüz başlangıç aşamasında- kullanılması daha etkili sonuçlar verir. Özellikle ilk 48 saatte uygulanabilecek antiviral ilaçların uygulanması yine de mevcut imkanlar dahilinde etkili bir yaklaşım olabilir.

Biz eczacılar olarak siz sporcularımıza temel uyarılarımızı iletmek istedik

Umarız sizler de olası grip salgınlarına karşı hazır durumdasınızdır!

Yazının linki;
http://www.pharmacytimes.com/resource-centers/flu/cdc-us-influenza-activity-on-the-rise?utm_term=CDC%3A%20US%20Influenza%20Activity%20on%20the%20Rise&utm_campaign=PT%20Daily%20enews%20Basaglar%2012-13-17&utm_content=email&utm_source=Act-On%20Software&utm_medium=email&cm_mmc=Act-On%20Software-_-email-_-CDC%3A%20US%20Influenza%20Activity%20on%20the%20Rise-_-CDC%3A%20US%20Influenza%20Activity%20on%20the%20Rise

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir