Basketbol…Doğru zaman,doğru yer ve doğru hamle

Basketbol sporunun, ülkemize sevilmesinde, 80’li yılların unutulmaz  “Beyaz Gölge” dizisinin ve efsanevi Koç Reeves karakterinin payını anmadan geçmek olmaz.

Takım oyunları içerisinde ayrı ruha ve karaktere sahip olan Basketbol, salon sporu olmanın vermiş olduğu farklı atmosfer ile kendine has kültürü olan bir spor dalıdır.

Türk Basketbolu adına elbette hepsi birbirinden değerli isimler kendilerince katkı sağlamıştır fakat bir isim, aynı zamanda mesleğimiz ile de doğrudan ilgili olduğu için özellikle anılmayı haketmektedir.

Eczacıbaşı Ailesinin sanat, kültür ve spordan sorumlu ismi Şakir Eczacıbaşı

Bir Eczacı Ailesi kuruluşu olan Eczacıbaşı Şirketler grubunun söz sahibi aile ferdi olarak sanata ve spora sayısız katkı sağlamış bir isimdir Şakir Eczacıbaşı. Özellikle o dönem için amatör spor branşlarından Basketbol adına maddi ve manevi katkıları aynı zamanda Türk Basketbolu için de dönüm noktalarından birisi olmuştur.

Genç sporcuların kendilerine model olarak belirleyeceği pek çok unutulmaz sporcunun yuvası olmuştur Eczacıbaşı Spor Kulubü.

Benzer yapıların içerisinde yetişmiş genç bir meslektaşımız olan Ecz.Eren Toraman ise aktif olarak Eczane Eczacılığı yaparken diğer taraftanda profesyonel spor kariyerine Basketbol Antrenörü olarak devam etmektedir.

Yaşam boyu öğrenen ve öğreten Eczacı profiline son derece uygun olan genç meslektaşımızın röportaj tadına bir makale hazırladık.

  • Basketbol spor dalının temel özelliklerini ve genel felsefisini tanımlamanız gerekirse neler söyleyebilirsiniz? Kaç yaşında başlamak gerekir, amatörlükten profesyonelliğe geçiş süreçleri nasıl olmaktadır?

Takım sporu olarak karşımıza çıkan basketbolda amaç,

doğru zamanda doğru yerde bulunarak ve doğru hamleleri yaparak rakibe karşı üstünlük sağlamaktır.

Bunu da sahada bulunan 5 kişi ve kenarda bulunan 7 oyuncu + teknik kadro ile başarabilmektir. Basketbola başlama yaşı haftada 2 günden fazla olmayacak şekilde 7 yaşından itibaren başlanmalıdır. Bu zamanlarda amaç çocuğumuza ilk önce sporu sevdirmek , daha sonra da basketbol sporunu sevdirmek olmalıdır.

  • Basketbol sporuna ilgi duyan Amatör sporcular için önerileriniz neler olabilir.

Antrenörünüzü kesinlikle dinleyin. Sizin için orda olduğunu asla unutmayın. Sahaya çıktığınızda da hayal gücünüzü sonuna kadar yansıtmanız gerekir. Çünkü basketbolda antrenör sadece bir yönlendiricidir. Sahada bulunan sporcu ise gerçekte işi yapandır.

  • Basketbol sporunda sakatlıkları önlemek için dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir.

Sezon öncesi yapılan antrenmanlar kesinlikle önemllidir. Bu antrenmanlarda çabukluk, dayanıklılık, güç v.b. çalışmalar yapılmaktadır. Doğru kas gruplarının doğru zamanda doğru şekilde çalıştırılması ile gelişmesi önemlidir.
Çünkü hız değişiminin en fazla yaşandığı spor dallarından birisidir.

  • Genel olarak amatör sporcuların ortak sorundur. Spora başlangıçtan kısa süre sonra sporda daha yüksek performans elde edebilmek için takviyeler gündeme gelir ve genel yanlış olarak kulaktan dolma bilgiler ile ürün kullanımı söz konusu olur. Bir eczacı olarak Basketbol ile ilgilenen amatör veya profesyonel sporcu için önerilerimiz ve yaklaşımımız nasıl olmalıdır.

Amatör olarak basketbol ile ilgilenen ve 7-18 yaş aralığında olan sporcular asla bu tür takviyeleri kullanmamalıdır. 18 yaşından sonra profesyonel hayata geçiş yaparlarsa eğer o zaman da antrenman programlarına göre ve vücut yapılarına göre tüm kan tahlilleri ve vücut değerleri ölçülmeden başlamamaları gerekir.

  • Basketbol sporuna başlamak isteyen ve ya bu spor amatörce uğraşan kişileri nasıl bir süreç beklemektedir. Bu sürecin kişide yarattığı olumlu ve olumsuz evreler nelerdir.

İlk önce spor her bireyin hayatında olmalıdır. Bu amatör olur profesyonel olur. Basketbola başlama kararı almış bir sporcu asla unutmamalıdır ki bu uzun bir süreçtir ve bu süreçte çok fazla rakibi olacaktır.

Çok sevdiğim bir antrenör abim hep şunu söylerdi ‘’ Spartaküs dizisini kesinlikle izlemelisiniz. Eskiden insanlar hayatta kalabilmek için seyircilerin önünde birbirleri ve hayvanlarla savaşırlardı ve insanlar da bunları izlemekten zevk alırdı. Ertesi gün hayatta kalabilmen için bir önceki günden daha fazla çalışman gerekirdi. Şimdiki zamanda profesyonel spor da bu şekilde ayakta kalmak ve bu işten zevk alırken para da kazanmak istiyorsan, bir yerlere gelmek istiyorsan, bir önceki günden daha fazla çalışmalısın’’. Eğer bu işi profesyonel olarak yapmayı düşünüyorsanız bir önceki günden daha fazla çalışmalısınız bunu asla aklınızdan çıkartmayın.

Basketbol bir takım sporu olduğu için ve haftanın en az 5 günü antrenman 1 günü maç ile geçtiği için 11 tane çok yakın arkadaşın olacak . Belki de bu insanları ailenden daha fazla göreceksin, yediğin içtiğin ayrı gitmeyecek. Ama bununla birlikte sporla uğraşmayan ya da daha az zaman ayırılan sporlarla uğraşan arkadaşların kadar sosyal hayatın olmayacak. Çünkü Türkiye şartlarında sporla ilgilenen bir sporcu sabahtan akşama kadar okul, okuldan çıktıktan sonra antrenman, antrenmandan sonra ev ödevleri veya sınavlara hazırlık şeklinde bir sezon geçirmektedir.

  • Sizce Spor Eczacılığı tanımı nasıl olmalıdır. Spor Eczacılığı bir uzmanlık dalı olmalı ise içeriği ve eğitim programı nasıl olmalıdır. ( Kendi uzmanlık açınızdan ele alabilirsiniz)

İnsan anatomisi ve her spor dalında hangi kas gruplarının daha yoğun kullanıldığı, hangi bireysel özelliklerin gereksiniminin olduğu kesinlikle anlatılmalıdır. Beslenme ve kişisel gelişimde neler yapılmalıdır ele alınmalıdır.

  • Spor Eczacılığı başlığından yola çıkarak nitelikli Danışmanlık Hizmetleri ile Meslek Hakkı talep edebilme fikrine bakış açınız nedir.?

Hem Eczacı hem de basketbol antrenörü olarak olayın sürekli içinde oldum. Bir takımda takımın beslenme şekli alması gerek vitaminler, kullanması gereken gıda takviyeleri, hastalık
zamanında kullanmaları gereken ilaçlar ( doping maddesi olup olmadığının kontrolü ) hep takım antrenörleri ya da kulaktan duyma bilgilerle yapılmakta. Bu da sporcuların doğru bir şekilde yetişmesini engellemektedir. Böyle bir meslek hakkının olmasını sonuna kadar destekliyorum. Doğru yönlendirme ile daha verimli sporcular yetişeceğine inanıyorum.

  • Basketbol sporuna başlamak isteyenler için genel tavsiyeleriniz ve önerileriniz nelerdir.

İlk önce sporu sevelim. Daha sonra basketbolu sevelim . Emek vermeden asla başarı elde edilemez bunu aklımızdan çıkarmayalım.

 

 

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir