ETKİNLİKLER, Spor Organizasyonları

BAKU 2017 – Spor Eczacılığı Uygulamaları 2.Bölüm

Uzm.Ecz.Somer Helvacı,

“Rüzgarlar Şehri” Bakü’den bildiriyor…

2016 yılında, 1.Avrupa Oyunlardan 1 yıl sonrasında, ısrarcı iz sürme çabalarımın birikimi ve kısmen de olsa rastlantısal bir bağlantı sonucunda Azeri meslektaşım Uzm.Ecz.Rauf Efendiyev ile irtibata geçebilmiştim.
Bu adımı, ülkemizde de kabul görmesi ve uygulanabilmesi için mücadele verdiğimiz Spor Eczacılığı konusunda son derece faydalı olabilecek  gelişmeler için önemli bir basamak olarak değerlendirebiliriz.

Yıllar sonra, Spor Eczacılığı uzmanlık dalı çok daha yaygın bir şekilde uygulanan ve fayda sağlayan bir alan olduğunda, bu rastalantısal görüşmenin mimarı Uzm.Ecz.Rauf Efendiyev’in her zaman özel bir yeri olacaktır.

1.Avrupa Oyunları’na ait önemli detayları Skype üzerinden  gerçeleştirdiğimiz sohbet içeriğinde benimle paylaşmış olması iki dost ve kardeş ülke Türkiye ve Azerbaycan arasındaki bağlılığa ve dayanışmaya somut bir örnekti.

Çok daha fazlasını Azerbaycan’a adım attığım ilk andan itibaren görecek ve hissedecektim.

2016 sonlarında gerçekleştirdiğimiz görüşme arasında Mayıs 2017’de, Bakü’de yapılacak olan İslami Ülkeler Dayanışma Olimpiyatlarından bahsetmesi bende bir anda bir fikir oluşturmuştu.

Acaba olimpiyat oyunlarını yerinde incelemek için Bakü’ye gitsem ve Spor Eczacılığı uygulamalarını yerinde izlesem nsaıl olurdu ?

Bu sorunun cevabını olimpiyatlara 20 gün kala bulabildim.
Öncelikle kendimi, usulca ve usülünce oyunlara davet ettirdim. Azeri meslektaşım ile irtibata geçerek, tamamen kendi imkanlarım ile Azerbaycan’a gelip 2 günlükte olsa yerinde inceleme yapmayı ve bu bilgileri ülkem adına kullanmak istediğimi bildirdim.

Kendisi de bütün samimiyeti ve sıcaklığı ile memnuniyetle ülkesine davet etti. Yolculuğun ve yolların bütün sorumluluğunu kabul ederek yolculuk hazırlıklarına başladım.

Ülkeye vizesiz girebilecek olmanın ve daha önceki bireysel yurtdışı seyahatleriminde özgüveni ile oyunlar bitmeden orada olacağım üzerine sözleştik.

Her eczane eczacısının üzerinde ki onlarca gömlekten bende de vardı.
Yolculuk sabahı önce eczaneme uğradım, ilaç kullanım raporunda sorun olan hastamın probleminin hastane ile görüşerek çözümledim ve hayır duasaını olarak Eczane personelimle vedalaştım.

Ardından kızımın yıl sonu etkinliğini okulunda izledim. Kızım sahneden iner inmez ailemle vedalaştım…Ardımdan dökülen bir pet şişe suyun eşliğinde Mersin’den Adana’ya, Adana’dan İstanbul’a , İstanbul’da Bakü’ye devam edecek olan yolculuğuma başladım.

Yeni bilgilere ulaşmanın, yeni yerler görecek olmanın ve yeni insanlar tanıyacak olmanın heyecanı ile bunca yolun nasıl geçtiğini anlamadım . Öğlene doğru başlayan yolculuğum akşam saatlerinde Bakü’de sonlanmıştı.

Ve nihayet Bakü’ye ayak basmıştım.

Dost ve kardeş ülkede olduğum daha ilk dakikalardan itibaren hissetmiştim. Sanki kendi ülkemde herhangi bir şehire gelmiş gibiydim. Havaalanı kontrol memurlarından otele transfer eden taksi şoförüne, otel karşılama personelinden yeni tanışacağım her Azeri vatandaşına  kadar kesinlikle yabancılık hissetmediğim bir coğrafyadaydım.

Sabah erkenden kalkarak Azeri meslektaşım ile buluşarak sporcuların,teknik ekip üyelerinin, basın mensuplarınn ve diğer yetkililerin konakladığı Olimpiyat Yerleşkesine doğru harekete geçtik.

Olimpiyat Yerleşkesi, yüksek ve modern yeni binalardan oluşan büyük bir mahalle gibi geniş alana yayılmış konumdaydı. yüksek güvenlik önlemlerinin geçerek yerleşke içerisinde bulunan Sağlık Merkezine ulaşmış olduk.

Burası 3 katlı, orta büyüklükte bir poliklinik gibi tasarlanmıştı.

Acil durumlar için müşahade alanı, buz odaları, masaj odaları, fizyoterapi merkezi, Hekim poliklinikleri, sporcu ve personel eğitim odaları ve nihayetinde poliklinik Eczanesinin bulunduğu birimlerden oluşan kompleks yapıdaydı.

Elbette ki burada bulunma amacımız olan Eczane ziyareti sayesinde Spor Eczacılığı uygulamalarını yerinde görmekti.
Hemen başta belirtmek isterim ki ,Azeri meslektaşlarımız Eczacılarımız bu poliklinikte gerçeken bütün birimler arasında köprü görevi görerek çok önemli işlere imza atıyorlardı.

2015 yılı Avrupa oyunlarında da görev alan ekip tam kadro 2017 de tekrar görevlerinin başlarındaydı.
İlk andan itibaren ortamdaki ekip ruhu ve dostane hava sizide hemen içine çekiveriyordu. Türkiye’den Eczane sisteminin incelemek için gelmiş olmam meslektaşlarım açısından da farklı bir deneyim olmuştu. 2 günlük süre içerisinde karşılıklı olarak çok verimli paylaşımlarda bulunduk.

Görünce en çok hoşuma giden konu ekibin büyük bir özveri ile birbirleriyle yardımlaşma hevesi içerisinde olmalarıydı. Ekipte yer alan Eczacılar gönüllü olarak orada bulunuyorlardı. Hepsinin de yoğun olarak çalıştıkları bir iş temposu vardı. Buna rağmen normal mesai saatini tamamlayan koşarak Olimpiyat Yerleşkesine geliyor ve sanki güne orada yeniden başlıyor gibilerdi.

Hem ülkelerini temsil ediyor olmanın hem de dünyanın dört yanından insanlara hizmet sunabiliyor olmanın hazzını ve gururunu yaşıyorlardı. Ve bunu yüksek özgüven ve profesyonellik içerisinde aynı zamanda da kendilerini mutlu ederek yapıyorlardı.

Gelelim Eczacıların sağlık sistemi ieçerisinde ki rollerine.

Önelikle 2015 yılı tecrübeleri onları bu oyunlarda çok daha hazırlıklı hale getirmişti. Oyunlar öncesinde planlamalar en ince detayına kadar defalarca gözden geçirerek 2017 uygulama rehberi oluşturulmuştu-ki belki de bütün sistemin omurgası bu rehber üzerine kurulmıuştu.

  • İlaç etkin maddesinin farklı ülkelerde farklı isimlerde bulunuyor olması,
  • Takibi zorunlu ilaçların ayrı bir sistematik ile düzenlenmesi,
  • Oyunlar boyunca gerekebilecek ilaç stok miktarlarının önceden öngörülmesi,
  • WADA(Dünya Anti-Doping Ajansı) Yasaklı İlaç Listesi’nin güncel haline göre oyunlar boyunca kullanılacak ilaçların doping etkili olabilme ihtimaline karşı önlemler alınması,
  • Gerektiğinde spor hekimleri ve diğer sağlık uzmanlarıyla iletişimde olarak-çarpıcı bir örnek yazımızın devamında-istenmeyen sonuçların önüne geçilmesi,
  • Buz odasının hijyeni ve kontrolü,
  • Müsabaka alanlarında yer alan spor çantalarının gruplandırılması , tanzimi ve takibi,
  • Tedavi Edici İstisna (TUE) uygulamasına dahil ilaç kullanım formlarının takibi,
  • Bütün süreçlerin Eczane otomasyon programı üzerinden raporlanması,
  • Sporculara ve  diğer ekipler özel ilaç danışmanlık hizmeti sunmak,
  • Doping kontrol uygulamalarında belirli aşamalarda görev almak,

Yukarıda sıraladığımız, her birisi başlı başına çok önemli bir iş sürecine sahip geniş bir yelpazede sorumluluk kapsamı ve görev tanımı belirlenmiş olduğunu görebiliyoruz.

İlgili yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir